テーブルレストラン

海を臨む敷地で、客席から海が見える事、内部に大きな木を植える事が要望の計画で、レストランとしてだけではなく、人々が集まる場所として、何を受け入れても変わることのない強度を持つ建築を考えた。 敷地の大きさを活かし、テーブルを重ねるように、複数の屋根を層状にかける。屋根の高さと重なりによって、自然と人工のあいだ、内部と外部のあいだという様々なスケールの「あいだ」をつくりだし、食事という根源的な行為の多様な在り方を許容する空間 を目指している。テーブル状の構造の反復に鉄骨のフレームを補助的に差し込む構成とし必要に応じて同じ構成で増殖していくことも視野に入れた、今とこれからを見据える新しいスケルトンのような計画である。屋根同士のズレは雨や日射熱、光をコントロー ルし、建築の環境的性能にも寄与することから、この建築は自然と建築のあいだをつくる、新しいモデルとなることを目指している。

The site has a view to the sea from the seats and there was a demand to place a large tree in the space inside. Here, a building with great stability was proposed; a place where it would not change no matter what it takes in, and function not just as a restaurant, but as a place where people gather. By taking advantage of the large site area, layer multiple of roof as if stacking tables. The height of the roof and its layer create various “in between”s with different scales, such as in between nature and artificial, and in between inside and outside. From this, the building aims to become a place where it tolerates various ways of having food, which is a primordial activity. Steel frame can be installed as an auxiliary structure for a repetition of table-shaped structure, and it can grow by repeating its same structure as needed. It is designed like a new skeleton for now and the future. Also the gaps between roofs contribute to environmental performance of the building by controlling the rain, solar heat and light. Like so, this building aims to become a new model that creates “in between” the nature and architecture.

計画地 Site広島県 Hiroshima prefecture
用途 Use飲食店 Cafe
建築面積 Site area63㎡
延べ面積 Total floor area55㎡
構造 StructureRC造 Reinforced concrete
階数 Floor number平屋 Single story