四谷のレストラン(2021)
割烹料理のための小さなレストランの居抜改修。
割烹とは本来、板前と客の間にカウンターを挟み、カウンター越しに板前との会話を楽しんだり、調理する様子を見たり、料理を楽しむスタイルだ。
しかし既存カウンターは、客席と厨房の床の高さの差やカウンターの奥行きによって大きな隔たりができていて、板前と客・厨房と客席に大きな隔たりをつくってしまっていた。
居抜き工事という、厨房部分を大きく変更できない計画の中で、これを解決することがクライアントの何よりの要望であった。
そこで厨房と客席の隔たりをつくっている境界/カウンターを、つなぐための空間としてデザインし直すことでこの隔たりを取り除き、料理と向き合うための新しい空間をつくることを考えた。
着座した際の目線の高さ・スケールに合わせ、天井を低く抑えたカウンターフレームを計画した。ちょうど目線の高さくらいにあるこの天井フレームは、薄く存在感のないものとしてデザインしているが、着座して低くなった目線の高さになることで、はじめて空間としてあらわれる。そこにあるのは、単にカウンターという装置ではなく、料理や板前とのコミュニケーションを楽しむ空間である。
人の所作とそこにあるスケールを丁寧に読み解くことで、カウンターという家具を超えて、 着座した時にだけあらわれる、新しい空間をつくりだすことを目指した。
Renovation of a small Japanese cuisine restaurant
Kappo, a Japanese style cuisine, is originally cooked in front of customers over a counter, while they enjoy conversation with a cook, watching the cooking process, and enjoying the cuisine itself.
Although, the existing counter had a boundary between kitchen and customer seats. It was created by the level difference of the two areas and by the depth of the counter. The client’s most significant request was to solve this situation while keeping changes in the kitchen area to a minimum.
To solve this, the counter was redesigned to connect the spaces rather than separating, creating a new space for refined cuisine.
The outline of a ceiling above the counter has set low, around eye level. The ceiling frame is thin and seems to have not much existence to it, but it appears as space once you have a seat at the counter, seeing it from a lower level. This functions not just as mere a counter, but also as a space where people can enjoy food and conversations.
By making careful considerations of people’s actions and its sense of scale, the counter exceeds its function as a piece of furniture and becomes a new space that appears only at a moment when you are seated.